De asemenea, 75% dintre cei care asistă la episoade de violenţă domestică aleg să nu se implice pentru că sunt de părere că nu este treaba lor sau că ar putea încălca intimitatea celor implicaţi, iar mai mult de jumătate – 52% – tratează superficial situaţiile tensionate în cuplu, în special dacă partenerii se împacă ulterior.
Pentru mai mult de jumătate – 54% – dintre respondenţi, violenţa domestică este reprezentată în primul rând de acte fizice de violenţă: bruscări, lovituri, iar numai 16% dintre ei asociază spontan violenţa domestică cu orice fel de tip de abuz, indiferent de natura acestuia.
Totodată, 10% dintre cei chestionaţi recunosc că au fost sau sunt subiectul unui tip de abuz domestic, iar aproape jumătate dintre aceştia – 46% – sunt sau au fost victime ale unei agresiuni fizice.
În legătură cu percepţia românilor asupra familiei din perspectiva raporturilor de forţă, studiul arată că 60% dintre cei chestionaţi consideră că, tradiţional, în România, bărbatul conduce familia şi uneori e nevoie să fie mai ferm. Abuzul de alcool este considerat cea mai mare cauză a violenţei domestice – 35%, urmat de infidelitate – 28%.
În privinţa eradicării violenţei domestice, 90% dintre participanţii la sondaj consideră că Poliţia este cea care trebuie să intervină în astfel de cazuri, iar legile aspre şi informarea publicului sunt considerate a fi cele mai importante mecanisme pentru reducerea fenomenului. În acelaşi timp, aproape 40% dintre cei intervievaţi au declarat că nu ştiu de existenţa ordinelor de protecţie sau a unei legi care să pedepsească violenţa domestică.
“Rezultatele acestui studiu contribuie la înţelegerea fenomenului violenţei domestice în România şi ne arată cât de mult trebuie să creştem gradul de conştientizare cu privire la acest fenomen, având în vedere că peste 70% dintre români cunosc victime ale unor astfel de situaţii, dar sub 5% dintre ei aleg să se implice. Prin educaţie şi promovarea unei culturi a înţelegerii putem demonta miturile dăunătoare cu care societatea noastră este atât de obişnuită şi să ajutăm victimele violenţei domestice să găsească curajul necesar să iasă din relaţiile abuzive. De 4 ani, ne implicăm activ în acest domeniu, iar una dintre iniţiativele noastre este Bright Sky Ro, o resursă importantă de sprijin pentru victimele violenţei domestice”, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone, conform unui comunicat transmis miercuri AGERPRES.
Studiul a fost realizat de D&D Research, în perioada 4 – 18 martie, pe un eşantion reprezentativ de 1.112 persoane, femei şi bărbaţi cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban şi rural. Rezultatele obţinute au o eroare de maxim 2,9% pentru un interval de încredere de 95%.
În luna mai 2020, Fundaţia Vodafone a lansat Bright Sky Ro, primul instrument digital gratuit care oferă asistenţă şi sprijin specializat victimelor violenţei domestice sau celor îngrijoraţi de siguranţa cuiva cunoscut. Aplicaţia are o secţiune în care sunt explicate formele de abuz şi permite efectuarea de apeluri rapide către serviciile de asistenţă. Funcţia “Jurnalul meu”, facilitează trimiterea securizată de fotografii, videoclipuri sau fişiere audio. Aceste materialele pot fi ulterior utilizate drept dovezi, documentând abuzurile în faţa organelor de anchetă sau în instanţă. Aplicaţia este disponibilă, gratuit, în App Store şi Google Play Store în limbile română, engleză şi maghiară şi în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org). Până în prezent, peste 90.000 de utilizatori au accesat aplicaţia şi site-ul Bright Sky Ro, informează sursa citată