Deunăzi m-a invitat la el Ștefan, un prieten împreună cu care eu și soția mea vom petrece Revelionul. Acum urma să degustăm din patru soiuri diferite de vinuri destinate petrecerii de noapte dintre ani. Împreună cu noi va mai fi o pereche, Ilie, un prieten comun, împreună cu soția lui. Acum, la degustare eram cei trei bărbați, ca să ne hotărâm asupra vinului. Așa am ajuns să ne întrebăm dacă avem nevoie de gheață de Revelion.
Vinurile erau bune, personal îmi era greu să aleg, așa că le-am pasat celorlalți doi sarcina de face alegerea și am băut doar dintr-un soi. Nu știu ce asociație de idei a făcut gazda, însă ne-a spus că are un rol foarte important gheata carbonica in viticultura, mai precis în procesul de fabricare a vinului.
– Gheața carbonică ajută la obținerea unui lot de vinuri excelente, spuse doct Ștefan, plecăind. Din momentul în care strugurii au fost culeși, păstrarea aromei e esențială pentru a obține un vin bun, cum e ăsta negru, delicios.
– Și ce are băutura cu prefectura? făcu Iliuță. A, da, trebuie să pui gheață carbonică pentru a păstra prospețimea strugurilor și pentru a împiedica începerea fermentației.
– Da, băiete, adevăr grăiești! interveni Ștefan. Strugurii sunt transportați cu gheață carbonică, pentru a-i menține cât mai stabili, până când sunt gata de utilizare. De altfel, gheața carbonică nu lipsește nici din procesul de fermentare. Prezența acesteia previne oxidarea mustului în timpul fermentației.
– Mda, văd că ești doctor, Fane, spusei eu. De unde și cum o iei? Presupun că trebuie s-o cumperi și s-o păstrezi în condiții speciale…
Ilie interveni imediat:
– Păi ar trebui ca furnizoul de gheață carbonică s-o poată livra în mai puțin de 24 de ore.
– Știu eu un furnizor care, pe lângă gheața carbonică, mai oferă și alte produse, spuse Ștefan. Oferă sculpturi din gheață, artificii, lumini arhitecturale sau chiar să închirieze mașini de fum greu cu gheață carbonică pentru diverse evenimente, cum ar fi petrecerea de Revelion, nunți, botezuri, prezentări de modă, lansare de produseși altele de acest fel.
– Până la urmă, gheața carbonică e dioxid de carbon (CO2) în formă solidă, nu-i așa? întrebai eu.
– Exact! răspunse Ștefan. Se obține prin solidificarea dioxidului de carbon și are o temperatură de -78,5 grade Celsius. Se transportă întotdeauna în containere speciale sau în cutii termoizolante din polistiren.
– Și de unde zici tu că poți lua gheață carbonică? întrebă Ilie.
– Dry Ice, răspunse Ștefan. Comenzile de gheață carbonică se livrează cu Urgent Cargus sau cu flota proprie a companiei.
– Așa, și cum se depozitează gheața carbonică? insistă Ilie.
Ștefan se strâmbă după ce degustă dintr-un vin alb și răspunse:
– Ăsta-i cam acru. În primul rând, gheața carbonică trebuie livrată cât mai aproape de ziua în care se va folosi, pentru că se evaporă foarte repede.
-Cum se manipulează gheața carbonică? întrebai eu.
Lui Ștefan începuse să i se împleticească limba, după multe degustări de vin, dar încerca să se țină tare:
– În funție… func… funcție de domeniul în care o folosești, ai hâc! nevoie de: clește pentru hâc! gheață, scafă sau mănuși hâc! grase… groase…
Când am constatat că Ștefan era pe punctul de adormi, îl luai de braț pe Ilie, ți-l trăsei pe ușă afară. Era cam amețit, dar speram ca aerul rece să-l mai trezească…