17/01/2025

De mai bine de doi ani, aşteptăm anveloparea blocului nostru. Când ne aşteptam ca din din zi în zi să se pună schelele constructorilor pe bloc, auzeam de o nouă amânare. În cele din urmă, s-a organizat o şedinţă la care au participat reprezentanţi a 5 apartamente din 36, ocazie cu care am semnat că suntem de acord ca preşedintele asociaţiei de proprietari să se ocupe de obţinerea aprobărilor necesare începerii lucrărilor de anvelopare a blocului. Voi aţi aflat când vi se anvelopează blocul?

Totul îmi aminteşte de birocraţia vechiului regim politic, dar n-am ce face. Ni s-a adus la cunoştinţă că procedura standard de obţinere a semnăturilor de aprobare necesare pentru începerea lucrărilor este alcătuită din 10 paşi care trebuie neapărat parcurşi. Habar n-am care sun aceştia, dar cică parcurgerea lor ar dura cel puţin până în primăvara anului viitor. Ca majoritatea proprietarilor apartamentelor care compun acest bloc, şi noi ne-am înlocuit vechea tâmplărie din lemn cu una modernă, tip termopan, pe spezele noastre.

La vremea aceea, hotărâserăm să nu ne închidem şi balconul. Practic, strict pentru apartamentul nostru ar rămâne izolarea exteriaoră a faţadei blocului şi închiderea balconului, cum vor mai toţi ceilalţi locatari. În tot cazul, am aflat că izolarea asta s-ar face în principal cu polistiren extrudat. Cu această ocazie, am început să mă documentez asupra acestui subiect.

Am aflat că eficientizarea termică a unei locuinţe se realizează prin montarea în exterior a unui termosistem faţadă dimensionat corespunzător, compus dintr-un material cu proprietăţi termice foarte bune (vată minerală sau polistiren expandat) şi alte materiale auxiliare necesare pentru fixarea sau protejarea materialului termoizolator (adezivi, dibluri fixare, plasă armare etc.).

Utilizarea unui termosistem faţadă nu exclude termoizolarea celorlalte elemente constructive (pardoseli, pereţi despărţitori, fundaţii, mansardă) ci vine s-o completeze, integrându-se într-un sistem complet de izolare termică, de la fundaţie şi până la acoperiş.

Un termosistem faţadă corect dimensionat şi executat cu materiale de calitate are următoarele avantaje certe:  îmbunătăţirea capacităţii termoizolante a pereților de exterior, costuri reduse de manoperă, o mare varietate de culori şi/sau texturi, posibilitatea realizării de ancadramente şi folosirea profilelor decorative fără a cauza deteriorări sau străpungeri prin termoizolaţie.

Sistemele de izolaţii termice bine puse la punct pot reduce cheltuielile casei cu până la 50%. Locuinţa trebuie învelită în totalitate cu izolaţii termice. Pereţii exteriori, tavanul, dar şi pereţii care despart locurile încălzite de cele neîncălzite trebuie neapărat izolaţi.

Izolaţiile tehnice se referă la izolarea termică şi fonică a întregului sistem de încălzire, ventilaţie şi răcire a clădirii, care trebuie să minimizeze pierderile de energie ale instalaţiilor şi să corespundă normelor de protecţie la incendii şi siguranţă la foc. Prin aplicarea corectă de izolaţii tehnice la orice fel de construcţie se pot aduce economii de până la 70% din consumul de energie aferent încălzirii sau răcirii clădirii, iar recuperarea investiţiei se realizează în scurt timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.