26/02/2024

Pentru cei care nu stiu inca ce este un furtun hidraulic, cel mai bun exemplu il constituie sistemul hidraulic de la franele de bicicleta. Furtunul hidraulic din alcatuirea sa reprezinta maniera cea mai simpla si rapida prin care fluidul hidraulic se transporta de la o piesa la alta, iar flexibilitatea ce il caracterizeaza ii confera caracterul de versatilitate. Asemenea tipuri de furtune se pot utiliza chiar si in locuri din cele mai inguste sau in aplicatii care necesita flexibilitate sporita.

Alcatuirea unui furtun hidraulic

Un furtun hidraulic performant dispune de 3 componente principale si anume: un furtun interior al carui rol este cel de a transporta fluidul si care trebuie sa fie compatibil cu tipul de lichid utilizat, un strat pentru consolidare si un strat exterior cu rol de protectie.

Furtunul intern poate fi realizat din diferite materiale, printre care cauciucul sintetic, termoplasticul sau teflonul. Primul strat poate fi format din mai multe fire de sarma impletite, insa in unele cazuri este realizat dintr-un material textil. Cat priveste stratul cu rol de protectie, acesta este gandit sa reziste la apa, ulei si abraziune, deci confectionat dintr-un material pe masura.

Pentru ca durata de utilizare a unui furtun hidraulic sa fie cat mai mare, trebuie inainte de toate sa se tina cont de dimensiunile si tipul de furtun utilizat intr-o anumita aplicatie. Astfel spus, acesta trebuie sa fie potrivit sistemului hidraulic respectiv. A se evita indoirea furtunului mai mult decat permit specificatiile cu care acesta ine insotit, iar rasucirea, intinderea sau incovoierea lui nu sunt in niciun caz indicate.

Cum se alege corect furtunul hidraulic?

Exista o serie de caracteristici care trebuie respectate atunci cand se alege furtunul hidraulic potrivit pentru o anumita aplicatie.

In primul rand, dimensiunea se numara printre primele criterii de care trebuie tinut cont atunci cand se cauta furtunul compatibil cu o anumita aplicatie. Si atunci cand se inlocuieste un furtun se va alege altul de aceeasi marime, iar pentru asta se vor lua in calcul anumite dimensiuni – diametrul interior, diametrul total si lungimea furtunului. Consecintele unui furtun taiat prea scurt sunt contractarea si intinderea, efecte cauzate de presiune, care ii vor scurta durata de utilizare.

In acelasi timp, este importanta temperatura. Orice furtun hidraulic functioneaza optim intr-un interval de valori de temperatura, iar acestea sunt influentate de temperaturile fluindelor transportate. Atunci cand se folosesc temperaturi mai mari decat cele specificate pe produs, furtunul va fi privat, in scurt timp, de elasticitate.

Fiecare aplicatie este unica, in fiecare caz este necesar un anumit grad de indoire, iar furtunul folosit trebuie sa fie potrivit cu acesta. De asemenea, fluidul transportat trebuie sa prezinte compatibilitate fata de materialul din care este fabricat furtunului. De regula, furtunele hidraulice corespund cu acele uleiuri pe baza pe petrol.

Nu in ultimul rand, presiunea este o alta caracteristica importanta si vizeaza corespondenta care trebuie sa existe intre presiunea suportata de furtun cu cea suportata de sistemul hidraulic in care este acesta integrat. Mai mult decat atat, temperatura nepotrivita poate fi responsabila cu modificarea proprietatilor materialelor, cat si ale fluidelor.

Despre furtune hidraulice si specificatiile acestora publicul interesat poate afla mai multe informatii accesand site-ul Tehnovest Pneumatikatlas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.