21/05/2024

De mic îmi desfăceam jucăriile, în special mașinuțele, doar ca să văd ce au înăuntru și cum funcționează. Cred că-s mulți copii care fac așa. Însă nu mulți mai știu să le pună la loc. Eu luam șurubelnițele din trusa de scule (întotdeauna una cu cap cruce și una plată), apoi mă apucam să desfac o mașinuță.
Puneam cu grijă șuruburile pe covor în funcție de cum erau ele prinse de carcasă. Apoi puneam lângă ele carcasa mașinuței.
Făceam pauză și mă minunam de lumea nouă ce mi se deschidea în față. Vedeam măruntaiele mașinuței. Fire, motoare, roți zimțate.
Nu știam eu ce-i cu vaselina aia de acolo și mă apucam să o curăț. Consumam metri întregi de hârtie igienică, însă piesele dinăuntru străluceau, căci le spălam cu apă caldă și săpun.
Nu mică mi-a fost mirarea când am montat mașinuța înapoi și abia mergea.
Abia peste un timp m-am prins că vaselina aia e pusă expre ca roțile alea zimțate, care transmiteau puterea de la motor la roți.
Asta după ce m-a prins taică-meu cu o altă mașinuță pe bucăți. Și contrar scandalului la care mă așteptam, mi-a explicat ce și cum.
Acum, mare fiind, vreau să inventez ceva. Un roboțel. De fapt o mașină-robot. Ceva cum sunt cele construite pentru concursul Robotica.

Știu că într-un sezon a câștigat o mașină făcută cu piese dintr-una de jucărie. Motor mai puternic, roți mai solide, și șasiu de oțel. În rest, partea de telecomunicație, era cea de la mașinuța de jucărie.
Iar un student făcuse o mașină dintr-o carcasă veche de 386. Cine știe cunoaște, și acum mai am una pe acasă…

curly-cruise_maze_mode-1Inițial aș vrea să fac asta pentru proiectul de licență, pe care sper s-o dau până să fac 40 de ani…
Apoi m-aș gândi la aplicațiile practice pe care ar putea-o avea. O mașinuță solidă dotată cu motor puternic, roți solide… sincer m-am gândit să-i pun un braț care poate mânui un pistol. Deh, văzând prea multe filme cu geniști, imaginația a început să-mi zburde.
Proiectul nu cred că m-ar costa mult. din câte calcule am făcut, cam 2000 RON ar fi de ajuns. Șasiul îl fac din carcasa veche de 386, roți solide am găsit, electrica o iau de la o mașinuță de jucărie. Iar ca sursă voi folosi o baterie de motocicletă, fiind ușoară și având destulă energie.
Evident, singur nu voi reuși să duc proiectul la capăt, însă la ce-s buni prietenii, dacă nu să te ajute, mai ales când am un electronist amator printre ei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.