28/09/2023

Pe anvelope exista anumite marcaje, care va ofera informatii valoroase despre acestea. Din pacate, nu toata lumea stie ca citeasca aceste informatii. Vom incerca sa va explicam pe scurt ce inseamna aceste marcaje.

Primele trei cifre care apar reprezinta de fapt dimensiunea latimii, exprimata in milimetri. Aceasta valoare este regasita in cartea masinii, caci fiecare autoturism are recomandari pentru o anumita latime a cauciucurilor.

Urmatorul grup de doua cifre reprezinta masura profilului anvelopei, adica inaltimea relativa a anvelopei. De obicei aceasta masura este exprimata ca procent din latimea cauciucului.

Urmatorul marcaj este, de cele mai multe ori, litera R, care reprezinta faptul ca este o anvelopa radiala, ceea ce inseamna ca este o descriere a felului in care straturile de baza sau insertie sunt expuse.

Urmatorul grup de doua cifre reprezinta diametrul, exprimat in centimentri, al jantei pe care se potriveste anvelopa. Aceasta dimensiune difera in functie de tipul de autoturism.

Urmatoarele doua cifre reprezinta indicele de incarcare, sau mai exact greutatea pe care un cauciuc o poate sustine. De exemplu 95 reprezinta faptul ca anvelopa suporta o greutate maxima de 690 kg.

 

Ultimul marcaj este reprezentat de o litera, care indica viteza maxima de rulare a anvelopei. De exemplu, daca apare litera R inseamna ca viteza maxima de rulare a anvelopei este de 170 km pe ora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.