09/10/2024

Să nu v-aud cu “Ai bă vere, las-o moartă cu scările alea, că mă ia amețeala când mă uit la ele…”!
Aici vă arăt scări meseriașe, nu d-alea de aluminiu din Obor…

Scările cascadei.
Se află în Pădurea Neagră, Wurzburg, Germania. Ieşite parcă dintr-o poveste de Hans Christian Andersen, întunecate şi măreţe, acestea se îndreaptă spre o cascadă şi prilejuiesc o panoramă fotografiată în fiecare an de mii de turişti.
image011

Treptele Canionului
Se află în Ecuador, la cascada Pailon del Diablo. Concepute să coboare până în fundul uneia din cascadele cele mai renumite din America de Sud, pe un drum în cea mai mare parte învăluit în ceaţă, sunt o privelişte în care se poate experimenta un efect special, însoţit de colibrii, pescăruşi şi alte păsări locale.
image002

Fântâna de la Chand Baori
Se află în India. Coborârea acestor trepte duce la o fântâna uriasă, construită în secolul al X-lea pentru a aduna căderile de ploaie din regiune şi a le acumula
în lacuri temporare. Structura deţine un total de 3.500 de trepte şi coboară până la o adâncime de 30 metri. După care intri la apă, desigur.
Chand Baoli Step-well, Rajasthan, India


Scările din Elbsandsteingebirge

Se află în Sächsische Schweiz, Germania. Unele trepte sunt tăiate direct în piatra acestor munţi. Datează din secolul al XIII-lea şi au fost erodate de vânt şi apă, dar aşa au rămas, fiind folosite zilnic de turisti. 487 de trepte, credeţi sau nu, au fost restaurate şi lărgite în secolul XVIII pentru a facilita tranzitul.
image004

Colţul de stâncă din Guatape
Se află în Antioquia, Columbia. Colţul este un monolit autentic de piatră cu o înălţime de 220 metri. Scările au fost construite din ciment, direct pe piatră, efectuându-se o crăpătură ciudată care facilitează aşezarea structurii. Ca să ajungi în vârf, trebuie să urci cele 702 trepte.
image005

Scara Haiku
Se află în Oahu, Hawaii. Este construită din metal. În mica insulă Oahu există această extraordinară scară de 3922 de trepte care se intinde, suind şi coborând o colină de 850 metri. A fost creată pentru a facilita instalarea unei antene în 1942. În mare parte din lemn, a fost modernizată în 1950, iar din 1987 este inchisă pentru public. Asta nu înseamnă că nu mai sare lumea gardul pentru a face aceste superbe fotografii…
image006

Drumul Incaş
Se află în Peru. Un vechi drum comercial care uneşte Cuzco de oraşul Machu Pichu. Din cauza accidentatei geografii a zonei, drumul incaş trebuia să aibă curbe şi
serpentine pentru a se putea urca între munţi şi masive. Rezultatul: kilometri şi kilometri de trepte, în unele locuri foarte nesigure, cum ar fi de pildă vestitele trepte flotante.
trepte

Scara Drumul Crucii
Se află în Bermeo, Ţara Bascilor, Spania. Aceasta reţea nesfârşită de trepte leagă împreună cu coastă, stânca unde se află o mică biserică datând din secolul al X-lea, pare-se de origine templieră. Ca să ajungi la schitul San Juan de Gaztelugatze trebuie urcate 231 de trepte şi există goluri între trepte care sunt identificate a fi urmele paşilor Sfântului Ioan, cărora li se atribuie anumite puteri curative. De exemplu se asează piciorul pe ele pentru vindecarea monturilor, sau se ating cu pălăriile, ca să vindece durerile de cap. O, de mi-ar duce și mie cineva șapca acolo…
image008

Scara melcată din munţii Taihang
Se află la graniţa dintre provinciile Shanxi şi Henan din China. Această scară melcată de aproximativ 100 metri înălţime a fost instalată recent cu intenţia de a atrage anual mii de turişti la frumoşii munţi Taihang. Înainte de efectuarea ascensiunii se cere vizitatorilor să completeze formulare în care să dea asigurări că nu au probleme cu inima sau cu plămânii şi că au vârstă mai mică de 60 de ani. Şi asta pentru că o simplă alunecare pe scara metalică atât de îngustă te poate ridica fără indoială la ceruri, cum spune cântecul celor de la Led Zeppelin.
image009

Apoi, odată ajunși în vârf, trăgeți-vă răsuflarea, că mai aveți de mers pe aceste trepte…

image009-sfarsit

Wayna Pichu

Se află la Machu Pichu, Peru. Unele trepte tăiate în stâncă încoronează o ascensiune de 360 metri deasupra oraşului propriu-zis Machu Pichu. În unele sectoare, ascensiunea se complică, trecând prin porţiuni înguste, cu trepte mici şi erodate. Se permite zilnic ascensiunea a doar 400 de turişti şi se închide accesul de la ora 1 noaptea.
DSCF1174.JPG

Ei fraților, v-au plăcut aceste scări superbe? Eu cadou de Paște voiam să urc măcar una din scările astea. Numai că nevastă-mea n-a vrut. Că e departe, că io fac prostii p-acolo și că m-arunc în cap… cică mai degrabă să-mi aleg niște portocale și o ciocolată! Sau dacă sunt cuminte și nu mă mai gândesc la cele mai frumoase scări din lume, atunci mă lasă să-mi iau o mașinuță cu telecomandă. Sunt maniac, deh…

Mi-ar fi plăcut ca la nuntă să ne fi făcut poze pe aici un fotograf nunta brasov profesionist. Însă n-am avut parte nici de scări, nici de fotograf!

Eh, spuneți voi frațoilor. Ce să-mi iau? că musai să-mi aleg ceva, altfel nu m-aleg cu nimic. Nici cu mașinuța, nici cu scările. Bașca nevasta bosumflată că am gânduri de ducă pe coclauri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.