05/10/2024

Craciunul sau mai bine zis Nastera lui Iisus este una dintre sarbatorile cele mai mari ale crestinitatii, celebrata de peste 2.000 de ani. Aceasta reprezinta cu siguranta un prilej deosebit pentru a petrece timp alaturi de cei iubiti, servind bucate traditionale, fredonand colinde si impartind cadouri.

Craciunul a fost adoptat pentru prima data ca sarbatoare legala de statul Alabama, in SUA. Ultimul care l-a legalizat ca sarbatoare a fost Oklahoma in 1907.  Vorbim despre una dintre cele mai indragite traditii, despre care putini stiu ca pe timpuri era interzisa. Da, colindatul nu era permis si asta pentru ca se considera ca muzica este nepotrivita pentru o astfel de zi solemna.

In satele romanesti se pastreaza cel mai bine colindatul, un obicei de Craciun deja cu vechime. Marea majoritate a obiceiurilor ce se practica acum in alte state, pe langa mesajul mistic, sunt cele ce vizeaza cultul fertilitatii sau de atragere a binelui asupra gospodariilor.

In biserici, preotii imbraca vesminte specifice, dedicate sarbatorii Nasterii lui Iisus, optand si pentru diverse produse bisericesti pentru intregirea decorului si realizarea slujbelor divine.

In fiecare zona din tara exista obiceiuri diferite. Spre exemplu, in satele de pe Valea Muresului, aceasta sarbatoare inca se refera la credintele populare pastrate din vechime, dar mai ales a obiceiului de a oferi daruri. Se considera ca acesta isi are originea intr-o legenda cunoscuta in prezent numai de unii dintre locuitorii batrani.

In ceea ce priveste impodobirea bradului, hartia si detaliile colorate, alaturi de dulciuri au inceput sa fie folosite abia in secolul al XVI-lea. Spre exemplu, in secolul al XII-lea acesta era atarnat in tavan si reprezenta un simbol al crestinatatii.

Nelipsitul Mos Craciun a avut la randul sau diverse reprezentari in timp. In vechea cultura populara era fratele mai inimos si mai bogat al lui Mos Ajun. In imaginea contemporana insa este un personaj iubit si asteptat de copii.

S-a pierdut esenta a ceea ce reprezinta cu adevarat aceasta sarbatoare? Cu siguranta ca traditiile si obiceiurile pagane sunt acum mai presus de ceea ce semnifica in fapt Craciunul – Nasterea Pruncului Iisus. Sunt practicate mai mult traditii contemporane, mosul fiind deseori protagonistul, cel putin in imaginatia copiilor.

In ceea ce priveste adevaratul curs al intamplarilor, se stie ca Maica Domnului a fost indrumata spre casa lui Craciun, din cauza ca Mos Ajun era sarac si nu ii putea oferi ajutorul necesar. Sunt legende populare care il descriu pe Mos Craciun ca fiind un personaj cu trasaturi ambivalente, cu puteri miraculoase, ca ale eroilor din basme. Unele il ilustreaza pe acesta ca fiind un baci la turmele fratelui sau. In toate este un batran cu barba alba lunga si cu conditie financiara deosebita.

In tara noastra inca nu s-a pierdut obiceiul colindatului. Astfel, in ajun de Craciun, copiii pornesc din casa in casa sa vesteasca Nasterea Mantuitorului, fredonand texte rituale dedicate sarbatorii. Acestia sunt intampinati de case frumos impodobite, cu covrigi, dulciuri, nuci si bani. Tu cum sarbatoresti Craciunul, ce semnifica acesta pentru tine?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.