21/05/2024

În România, ca nicăieri în lume. Imediat după revoluția/ lovitură de stat din 1989, România a început zice-se, dezvoltarea. Adică a început privatizarea în masă. Fiecare dorea să fie patron, că doar e democrație și se poate. Și uite așa, de-a lungul anilor, țara asta a juns la sapă de lemn.
Cea mai mare tâmpenie este cea cu căldura. Firma care ne furnizează nouă călldură în case, se numește RADET. firmă acum falimentară zice-se. Asta deoarece are pierderi mași și au acumulat datorii de miliarde. Și cine are de suferit? eu, tu, coana Leana, nea caisă, orice cetîțean care încă primește căldură “de la stat“, adică nu și-a montat singur centrală.

Nu a venit bine iarna, slavă Domnului. Însă nici nu-i departe. Abia au dat căldură în calorifere. Dacă dau potențiometrul la 5, la maxim, aud cum șuieră în calorifer. nu, nu apă, ci vântul. Se aude un șuierat de vânt! Abia dacă-l cobor la 3, se liniștește zgomutul. Iar căldura… E atât de cald încât caloriferul este la temperatura camerei. Ca să fie cât de cât călduș, dar așa, o tentă de călduț, trebuie să-l dau la 4. Și am și șuierat de vânt și puțină căldură.

Îmi aduc aminte de niște bancuri ce umblau pe tema asta, acum 25 de ani.
– Ți-e frig în casă? Mai ia un cojoc pe tine!

Cică treaba asta o zisese chiar Ceaușescu. Nu știu sigur, eram prea mic să pricep atunci ce și cum. Dar problema actuală rămâne, române. Ți-e frig în casă și te înțeleg. Statul căruia îi plătești taxe și impozite scornite, doar ca să le fie bine conducătorilor, nu-ți oferă nimic. Nici măcar căldură iarna. Așa că trebuie să-ți iei din timp haine de iarnă. Dacă știi vreo firma cu haine en-gros, te-ai scos, ești un adevărat. Fă-ți acum cumpărăturile, căci când dă înghețul nu apuci nici să tastezi numele site-ului pe net ca să-ți comanzi ceva. Faci și tu ca greierele și furnica. numai că, în România, chiar se moare de frig, pe când în fabulă greierele tot supraviețuiește.
sh copy

Vorbeam zilele trecute cu administratorul și-mi zicea că în București e încă bine. alte orașe nu sunt așa “fericite” ca noi. În Constanța, gigacaloria costă undeva pe la 380 lei, față de 180 în București. Și alte orașe sunt în aceeși situație: Giurgiu, Focșani, Galați.

Va ajunge să coste 500 de lei gigacaloria. Și vreo 10 milioane un litru de apă. Nu-i așa că jegul ține de cald? Deci ăștia de circulă vara în RATB de-ți mută nasul, în timpul iernii o duc bine-merci, putând să stea chiar în tricoul cu Nirvana prin casă.
Bancul cu tricoul cu Nirvana cred că-l știe toată lumea:

Vine într-o zi un rocker acasă și se duce direct în baie:
– Mamă, fac baie!
– O, dragul meu, felicitări!

După 5 minute începe ăla să urle:
– Mamă, am dat primul strat de jeg jos
– Bravo puiul meu! Bravo!

– Mamă, am dat al doilea strat de jeg jos!
– O, Doamne, ce zi binecuvântată,
lăcrima maică-sa.
– Mamăăăă! Am găsit tricoul cu Nirvana!!!

Da, puteam adapta bancul ca să dau în maneliști, însă, ca rocker, chiar m-a acuzat bancul. Deoarece nu țoți sunt așa curîței. Să-l fac cu punkiști?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.