04/10/2023

Screenshot_11Conform teoriei taoiste, jocul celor două energii fundamentale yin și yang, simbolizate de cer și pamânt, soare și lună, ziuă și noapte, alfa și omega, reprezintă atât chintesența existenței vieții fizice și psihice a individului cât și a universului. Realizarea spirituală ultimă, iluminarea sau reconectarea cu sinele divin existent în fiecare ființă, reprezintă scopul final al fiecărei reîncarnări umane. Pentru a atinge acest lucru, o etapă esențială, o reprezintă armonizarea principiilor masculin și feminin, yin și yang din fiecare ființă umana pâna la punctul în care cele două devin unul și împlinesc astfel, perfecțiunea spirituală. Efortul individual este definitoriu și constă în a recupera polaritatea plus și minus, plenitudinea originară, edenică, în care sexele se anulează.

La aceeasi convingere au ajuns și anumiți psihologi celebri, cum ar fi Carl Jung, care susține că în sufletul unui bărbat este cuprins un element feminin pe care el l-a numit „anima” iar în sufletul unei femei există, corespondentul sau masculin numit „animus”.
În tradiția milenară yoga există termenul de „androgin” sau „omul universal” reprezentat ca o ființă dublă, având în același timp, atributele celor două sexe, în care aspectele complementare, departe de a se opune, se echilibrează în mod ideal. Este și ceea ce, cu precădere, explică și semnificația unor vechi sculpturi indiene în care, principiul masculin etern SHIVA îmbrățișează eternul feminin SHAKTI.

Acest androgin misterios deține o multitudine de puteri psiho-mentale extraordinare, forțe paranormale benefice, vitale și spirituale, perfect unificate în aceeași ființă umana, ce îmbină și sintetizează, la modul ideal, calitățile celor două sexe.
Însusi Platon a amintit în lucrarea sa „Banchetul” despre androginitate: „căci și înfățișarea lui conținea, ca şi numele, câte o parte de bărbat şi câte o parte de femeie“.
Fie că acest mit este evocat în anumite texte cabalistice secrete privind starea androgină a lui Adam, fie că el este conţinut în doctrinele tainice ale gnosticilor creştini, androginia este prezentată ca o stare divină iniţială, ce trebuie să fie din nou redobândită.

Mircea Eliade confirma acest lucru:

„A fi simultan şi permanent bărbat şi femeie este la fel de paradoxal ca şi faptul APARENT IMPOSIBIL de a redeveni copil, de a te naşte din nou, de a trece prin poarta cea strâmtă“.

Prin aplicația practică a acestui principiu universal valabil, în masajul TAO, se urmărește armonizarea energetică yin și yang la toate nivele ființei umane privită în anasamblu. Maseurul orchestrează energiile plus și minus ținând cont de partea stânga a corpului reprezentată de energia yin și de partea dreaptă, reprezentată de energia yang. De asemenea, un aspect deloc de neglijat în desfășurarea masajului TAO este fluidizarea și echilibrarea suflurilor respiratorii expirația(plus) și inspirația(minus), a nărilor stânga și dreaptă.
Este de un real folos aplicabilitatea acestu tip de masaj în relația de cuplu. Masajul TAO indică metoda explorării opusurilor interioare, care constă în a înțelege că partenerul este foarte probabil similar cu opusul nostru interior. Cu alte cuvinte, orice acțiune întreprinsă în direcția sexului opus, bună sau rea, se va reflecta asupra eului opus interior. Înțelegerea acestui principiu diferențiază profund calitatea relațiilor cu sexul opus.

Masajul realizat partenerului se bazează pe empatie, multă atenție și considerație. El a reprezentat o metodă importantă în tradiția tantrică cu scopul de a aduce alinare, bucurie și extaz în cuplu, avand chiar un țel spiritual. De asemenea, acest tip de masaj prezintă multiple efecte binefăcătoare atât în armonizarea relației de cuplu cât și a relației cu noi înșine, creând un circuit energetic profund regenerator, împlinitor, polarizant.
Jocul polarităților, atât în masajul de tip TAO cât și privit la nivel universal, reprezintă o realitate demnă de a fi pusă în practică pentru cei care doresc și aspiră la o viață plină de însemnătate și valoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.