Liviu, un vechi prieten de-al meu, este student la Stomatologie. Am profitat de cunoștințele lui, pentru a beneficia de un consult stomatologic gratuit, întrucât am niște probleme dentare. Eram curios mai ales dacă lucrările dentare sunt scumpe. Desigur, mi-a răspuns pe care îl puteam da oricine: depinde de lucrări. Una e un detartraj cu ultrasunete și alta implantarea unuia sa mai multor dinți.
Liviu este nefumător, dar ştie să aprecieze o cafea bună, lucru care m-a surprins. Am învățat de la un prieten armean cum se face o cafea savuroasă și, atunci când mă vizitează vreun apropiat, îl tratez cu o cafea. Lui Liviu îi place să soarbă din cafeaua fierbinte, parcă luptându-se cu ea. Eu o prefer la temperatura camerei, ca să-i simt mai bine aroma. Liviu m-a lăudat, spunându-mi că așa se păstrează dantura sănătoasă, ferind-o de temperaturi extreme.
Pe Liviu era recomandabil să nu încerci vreo introducere lungă, pentru a-i spune ce te doare, așa că am intrat direct în subiect:
– Coane, am niscai probleme cu dantura: mi se mișcă niște dinți, ba vreo doi mi-au căzut de tot. De asta te întrebam dacă lucrările dentare sunt scumpe. Ce-i de făcut?
– Păi, atunci când ți se strică mașina, ce faci?
– Îl chem pe vărul meu, Petrică. Îl știi, e mecanic auto.
– Foarte bine! Deci apelezi la un specialist. La fel și în acest caz: mergi la o clinică stomatologică. În ce privește prețul lucrărilor de stomatologie, știi și tu că depinde de complexitatea lor. Totuși, te pot informa că vin la noi în țară străini expre pentru tratamente dentare, acestea fiind mult mai ieftine la noi decât la ei. Despre preturi pentru un tratament de paradontoza îţi poate vorbi un stomatolog. Preţurile variază de la o clinică la alta…
– M-aş bucura să fie preţuri omeneşti fiindcă, după câte îmi pare, probabil că am parodontoză…
– Din ce mi-ai povestit, s-ar prea putea. Și nu se tratează pe un colț de masă, ci cu instrumente specifice, dacă ai cunoștințele și materialele necesare. Dacă te-ai interesat, ai aflat că implantul dentar reprezintă rădăcina unui dinte artificial care urmează să înlocuiască dintele lipsă. E un șurub din titan, material biocompatibil, care se plasează prin tehnici speciale la nivelul osului maxilar sau mandibular pentru a înlocui dintele lipsă. Dar tu, parcă știu că ai diabet…
– Știi bine!
– Păi, probabil, asta-i cauza. Ai sistemul imunitar slăbit. Stomatologul îți poate spune ce soluţii sunt. În tot cazul, terapia pe implante necesită mai multe etape, durând 3 până la 9 luni. Apoi, implantul se acoperă cu un bont de vindecare și cu o coroană provizorie, care ulterior favorizează protezarea definitivă.
– Ei bravos, coane! Și în timpul ăsta mănânc cu paiul?!
– Nu-ți face probleme, că doar n-o să ronţăi mere! Există și posibilitatea plasării unui implant imediat după extracția dintelui bolnav, pentru a reduce timpul de tratament și a conserva osul care va primi implantul. În aceeași ședință poți primi și coroana provizorie. După câte știu, acestea sunt ultimele tehnici din implantologie. Dar nu știu dacă un diabetic suportă aşa ceva. Depinde și de glicemie…
– Și cine poate primi un implant dentar, fără probleme?
– Orice om cu o stare de sănătate bună, fără afecțiuni grave decompensate de natură metabolică, hepatică, renală, cardio-vasculară sau sub tratament oncologic. În plus, trebuie să aibă o igienă orală foarte bună.
Vizita la dentist poate fi costisitoare; dar cu cat o facem mai din timp cu atat este mai ieftina si cu atat problema noastra va fi la un stadiu mai incipient si mai usor de tratat.