Chiar daca deseori asociem termenul “motor” cu dispozitivul ce da viata unui autovehicul, acesta are mai multe semnificatii in viata noastra de zi cu zi. Asa a fost inca de la inceputurile sale, de cand a fost lansat pe piata. Am intalnit acest termen ca o componenta esentiala a mai multor masinarii si aparaturi cum ar fi motocicletele, barcile cu motor si masinilor cu motor. Care este de fapt compozitia unui motor electric si pentru ce foloseste acesta in societatea moderna? Trebuie sa stim mai multe despre acest dispozitiv inainte de a face afirmatii care nu isi au rostul. Asadar, uitati cateva explicatii.
Un motor electric constituie o masinarie care transforma energia electrica in energie mecanica. Insa, cum anume merge acesta, pe baza a ce si care ii sunt impulsurile? Ideea principala a functionarii unui motor este aceea ca tine de interactionarea campurilor magnetice si a conducatorilor de curent electric, care duc la o forta ce creeaza energia de care avem atata nevoie. Aceasta forta serveste la punerea in functiune a motorului ce da viata diferitelor dizpozitive de uz casnic sau industrial. Totul tine de magneti si de magnetism, asadar daca ti-a placut sau iti place fizica vei intelege conceptele legate de magneti si de legile lor care pot face adevarate minuni.
Procesul invers, adica transformarea energiei mecanice in energie electrica este efectuat de catre elemente generatoare cum ar fi alternatorul sau un dinamul. Diferite tipuri de motoare electrice pot fi utilizate sub forma generatoarelor. Motoarele medii de dimensiuni si caracteristici inalt standardizate servesc drept o buna sursa de energie mecanica pentru uzul in diferite industrii. Motoarele electrice de mai mari dimensiuni sunt intrebuintate pentru propulsia navelor, a compresoarelor de conducte si a pompelor de apa cu un randament de milioane de wati. Motoarele pot fi categorisite dupa sursa de energie electrica, dupa constructia lor interna, dupa aplicatiile pe care le au sau dupa tipul de impuls pe care il ofera.
Prima conversie a energiei electrice in energie mecanica prin forta electromagneticii a fost demonstrata de catre omul de stiinta britanic Michael Faraday. Atunci a fost dezvaluit pentru prima data principiul de baza al punerii in miscare a motoarelor electrice. Dintre toate masinariile si robotii existenti pe piata in ziua de azi, foarte putine articole nu dispun de un motor care sa le alimenteze. Miscarea mecanica proprie acestora este fie rezultatul curentului alternativ, fie a curentului direct. Pentru a intelege felul in care actioneaza un asemenea motor electric, toata lumea ar trebui sa afle ca este format din sase parti la fel de esentiale pentru rezultate optime. Asadar, armatura sau rotorul, comutatorul, periile, axul, campul magnetic si alimentarea cu energie directa sunt itemii ce compun un motor electric asa cum il stim noi in ziua de azi.
Intelegerea principiilor de functionare a motoarelor electrice ne poate ajuta foarte mult in intelegerea indeplinirii rolului magnetilor, a electromagnetilor si a fundamentelor legate de electricitate. De acum inainte nu mai este nevoie sa ramanem cu intrebari fara raspuns sau curiozitati in minte despre utilizarea unui motor electric, mai ales in situatii in care suntem pusi in situatii in care avem de-a face cu dispozitive electrice.