13/04/2024

Peste tot aud numai de ReCeA.
A apărut demult chestia asta, asigurare auto, de fapt.
E o chestie bună.
Însă, eu știind de ea de mic, dar neștiind exact ce înseamnă, mă temeam.

Păi și normal, oamenii se tem de ceea ce nu cunosc.
Așa și cu ReCeA-ul. O auzeam pe mama că n-are RCA și mă bucuram. Că nu vine dihania în mașină.

Abia după aceea am aflat că e o chestie obligatorie și bună. Că dacă, Doamne ferește boțești mașina, trebuie să ai RCA ăla, altfel faci și bulău, că ești în afara legii.

trabantȘi, la o adică a fost bun. Nu o dată a bușit mama Trabantul. Nu știu cum, de fiecare dată reușea să se proptească într-un Mercedes.
Trăbănțelul nu pățea nimic, dar Mercedesul era plin de îndoituri pe ușă.
Pentru că apărătoarele alea de la faruri, printre puținele părți de la Trabant, erau făcute dintr-o tablă groasă. Dar extrem de groasă. Și îndoite după un anumit unghi. Ai naibii nemți, au calculat bine unghiul ăla, încât apărătoarele alea sunt atomice. Juri că erau făcute din vechile Panzere, alta nu!

Și așa, cu toate că mașina era din carton presat (am impresia că plafonul era din plasic), mama a scăpat de fiecare dată destul de ieftin.

chargerAcu, de când mi s-a pus pata cu mașina preferată (Dodge Charger 1969 – big block), a trebuit să mă gândesc neapărat și la asigurare.
Așa că am dat la calculator rca 2013 și-am aflat că mașina mea, având ditamai motorul (deoarece doresc cel mai mare motor, de 8.7 litri!), m-ar cam aduce la sapă de lemn. Asta pe lângă faptul că-mi va trebui și o cisternă pe care s-o car după mine. Deoarece suge benzină mai rău ca sugativa. Ceva de speriat.
Așa că, va trebui să-mi aleg o variantă cu un motor mai mic. 3,2 ar fi de ajuns. Hai, 3,3 să fie exact cât frecvența procesorului.
Atunci, mai mult ca sigur voi avea și cum să-mi iau asigurare casco ieftina.
Asta mai mult ca sigur îmi va fi de folos.
Deoarece, după ce voi ieși cu mașina pe stradă, voi atrage privirile curioșilor mai ceva ca femeia cu barbă, la vechile bâlciuri.
Și na, unde nu e atenție la drum, e și accident.
Și să nu mă trezesc împins în vreun șant, că s-a apropiat prea mult Gică cu duba, să vadă mai bine mașina și-a uitat să mai frâneze.

Dar, până să ajung să-mi iau eu mașina asta, va mai trece multă apă pe dunăre. Ba chiar va seca Dunărea…
Deocamdată e doar un vis frumos, dar foarte departe de a se transforma în realitate.

 

4 thoughts on “ReCeA

 1. Trabantiştii au un club al lor. Dacă rămâi cu el în drum, te ajută orice alt trabantist. Nu ştiu altă marcă de maşină care să stârnească atâta solidaritate între şoferi.

  1. Au avut. Or mai fi și acum, însă nu i-am mai văzut. Înainte îi dădea la știri când se strângeau să străbată Transfăgărășeanul. De la o vreme însă, nimic.
   Tu când ai văzut ultima dată un Trabant pe stradă?

  1. Eu am mai văzut. Rar, dar mai vezi câte unii.
   E mișto că unii nostalgici și-au modificat trabanturile, de unele arata de zici ca-s azi scoase prototipuri…
   Păcat însă că nu se vor produce pe bandă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.