28/09/2023

Am un automobil care, chiar dacă nu e tocmai nou, îmi satisface exigenţele, ceea ce nu-i puţin lucru. Mi-am petrecut în Bucureşti sărbătorile de iarnă, aşa că nu m-am învrednicit să-mi fac RCA-ul. Cel vechi îmi expirase la sfârştul anului trecut. În plus, avusesem nişte tulburări de vedere şi m-am hotărât că-i mai cuminte din partea mea să-mi las un timp maşina în spatele blocului şi să circul cu RATB-ul.

Acum, deja eram nerăbdător să-mi iau automobilul la plimbare. Am auzit recent că ar exista cel puţin 500.000 de maşini care circulă fără să aibă RCA-ul la zi. Şoferii ăştia nu sunt zdraveni!

N-aş risca să circul fără poliţa obigatorie de răspundere civilă auto care trebuie plătită către o firmă de asigurări. Nu ştii ce se întâmplă pe carosabil, în jungla maşinilor. Poţi fi cel mai cel conducător auto. Dacă e să se întâmple ceva, apăi să ştii că se întâmplă. Ceasul rău, pisica neagră şi te-ai şi pomenit cu o bucurie de să te ardă!

Ştiţi şi voi ce preţuri ameţitoare practică firmele de reparaţii auto… Şi atunci, pentru ce să rişti să plăteşti din buzunar? Aşa că, prietene, du-te şi rezolvă problema asta, că e clar o problemă!

Cam asta-mi trecea prin cap atunci când m-am urcat la volan, să dau o cheie, să văd dacă o ia din prima, sau motorul are ceva, sau vreo bujie, ori bateria m-o fi lăsat… Ei bine, nimic din toate astea. Motorul a pornit la prima cheie. Trebuia doar să alimentez cu benzină şi s-o iau la trap. Veste bună, nu-i aşa? Dar stai pe loc! Poliţa, băiete, poliţa! Atunci l-am văzut pe prietenul meu, Lucian, vecin de apartament cu mine, cum tocmai parca. Am coborât din maşină şi l-am luat la sigur:
dacia

– Salut, Lucică! Mă băiete, tu ţi-ai facut RCA-ul?

Amicul meu mă privi ponciş, de parcă l-aş fi jignit:

– Păi mă mai urcam eu la volan, fără carnet şi RCA?! Doar nu sunt bolând. Să risc o amendă de 2000 de lei? Nu-s descreierat ca alți șoferi!

– Asta voiam să aud de la tine! Ia zi, unde ţi-ai făcut tu RCA-ul, că-mi trebuie şi mie şi nu prea-mi vine să umblu.

– Mă, eu am căutat pe net RCA ieftin şi am rezolvat imediat. Hai la mine şi-ţi arăt!

Şi, într-adevăr, ajunşi în apartamentul lui, Lucian deshise calculatorul intră pe internet şi-mi spuse:

– Ia uite, acest site e foarte bun!

 

1 thought on “Şoferii ăştia nu sunt zdraveni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.