01/12/2023

Apicultorii sunt niște oameni aparte, pasionați de ceea ce fac. Unii dintre ei duc mai departe o tradiție de familie, producând de zeci de ani miere, polen, propolis, ceară, iar creșterea și selecționarea mătcilor este cu adevărat o necesitate a acestei activități. Astfel, echipa de la Apis Danau, formată din 6 membri, reprezintă una dintre aceste familii de vechi apicultori. Totul a început în 1905 și sunt la a patra generație de apicultori. Vă voi prezenta beneficiile mierii de albine.

În cadrul procesului de producție, s-a observat importanța deosebită a calității materialului biologic folosit. Cei de la Apis Danau dețin în stupine majoritatea raselor de albine și fie că e vorba despre Buckfast, Carnica, Caucaziana, Ligustica sau Carpatină, caută întotdeauna să folosească numai mătci selecționate de cea mai bună calitate, provenite din reproducători de la cei mai renumiți cercetători europeni.

Ferma apicolă Apis Danau e formată din mai multe stupine, situate de-a lungul Luncii Dunării și Oltului. Principala ramură a activității de aici o reprezintă producția de produse apicole: miere, polen, propolis etc., iar creșterea și selecționarea mătcilor vine ca o necesitate a acestei activități. Gestionează totodată un număr considerabil de nuclee de împerechere, care îi ajută în programele lor de multiplicări din fiecare sezon.

Pentru a păstra și îmbunătăți materialul genetic pe care îl dețin, pe lângă împerecherile naturale controlate, efectuează și înseminări artificiale, având un rol important în obținerea de mătci reproducătoare cu caracteristici extraordinare.

Produsele comercializate de Apis Donau sunt: faguri cu miere, polen crud, miere plorifloră, miere de salcâm, miere de mană.

Mierea de mană este un sortiment de miere special, care contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar. Datorită conţinutului ridicat de minerale este recomandată în tratarea spasmofiliei la adolescenți, rahitismului la copii și adolescenți, în osteoporoză şi afecţiuni articulare la adulţi şi vârstnici. Are o valoare deosebită, întrucât conține o cantitate însemnată de inhibină și de 12-20 de ori mai multe săruri minerale în comparație cu mierea florală.

Mierea de mană este singurul sortiment de miere care nu provine din nectarul florilor. În general este închisă la culoare, cu excepția celei de molid, care e galbenă. Mana cristalizează de obicei mai repede decât alte soiuri de miere. Conține peste 18% trizaharide (rafinoză, melezitoză etc.). Glucidele conținute sunt în proporție de 91.85%.

Aciditatea ei este mai scăzută decât a mierii florale, pH (5,9-7,8). Conține cam 90-95% carbohidrați: glucoză, fructoză, trizaharide. Nu conține aproape deloc zaharoză.

Posibile surse de mană: molid, brad, arțar, mesteacăn, alun, fag, frasin, pin, plop, salcie, stejar, ulm. Și plante ca bumbacul, floarea-soarelui, lucerna etc. pot oferi producții de miere de mană.

Mierea de mană se obține prin colectarea și prelucrarea de către albine a unei substanțe dulci denumite mană. Mana poate fi de origine vegetală, când este secretată direct de plante, frunze, muguri etc., sau animală, cand este produsă de către insecte din familia Lachnidae și Lecanidae, ordinul Homoptera, care se hrănesc cu seva plantelor.

Mierea de salcâm conține vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, compuși aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, malic, oxalic, citric), flavoane, flavonoide, dextrină, compuși ai azotului.

Mierea de salcâm are un conținut în fructoză mai mare decât al celorlalte tipuri de miere (41,7%) și conține 10% zaharoză și maltoză și 34,7% glucoză, având pH-ul 4. În total, conține 435 substanțe.

Indicații terapeutice: infecții bronho-pulmonare, împotriva astmului, guturaiului, reumatismului, ajută circulația sângelui, în scleroză, pneumonie, tuberculoză, tulburări de memorie, afecțiuni cardio-vasculare, chiar cancer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.