15/10/2024
gandaci-de-bucatarie

Nimeni nu își dorește să descopere că are o infestare cu gândaci în casă și din păcate aceștia nu sunt dăunătorii cei mai ușor de combătut. Gândacii se înmulțesc repede și pot supraviețui câteva luni fără hrană și până la două săptămâni fără apă. Sunt activi în special pe timpul nopții și se ascund pe parcusul zilei. Dacă ai văzut gândaci pe timpul zilei, înseamnă că ai de a face cu o infestare majoră.

Pregătirea spațiului pentru tratamente

Primul pas pentru a scăpa de gândacii de bucătărie este să elimini factorii care îi ajută să prospere și anume mediul murdar și umed și, bineînțeles, mâncarea.

–        Curăță frimiturile și spală blaturile din bucătărie

–        Spală vasele murdare și sigilează în recipiente resturile de mâncare

–        Aruncă regulat gunoiul

–        Nu lăsa mâncarea animalelor de companie să stea pentru prea mult timp

–        Aspiră temeinic locuința

Cel de-al doilea pas important este sigilarea căilor de acces. Înainte de a trece la tratamentul propriu zis este important să te asiguri că nu vor intra în locuința ta alți gândaci. Sigilează crăpăturile și fisurile din jurul ferestrelor și ușilor, al aerisirilor și din jurul țevilor de gaz sau al instalațiilor electrice.

Eliminarea gândacilor

Capcane adezive

Capcanele adezive se folosesc în general pentru stabilirea nivelului de infestare. Amplasează capcanele în zonele în care crezi că se ascund sau pe unde crezi că vor trece. Câteva zone pe care să le ai în vedere sunt: sub chiuvetă, lângă aparatele electrice, după mobilă și lângă coșurile de gunoi. Poți opta pentru capcane adezive cu atractanți sau capcane adezive simple la care să adaugi alimente dulci sau cu amidon pentru a-i atrage.

Momeli gel

Insecticidele gel sunt extrem de eficiente împotriva gândacilor deoarece acestea au în compoziție atractanți ceea ce îi va atrage la consum. Gândacii se hrănesc cu excrementele si cadavrele semenilor lor, deci acest tip de insecticid va crea un efect de tip cascadă. Este important ca atunci când insecticidul dispare (fie pentru că a fost mâncat, fie pentru că a fost șters din greșeală) să se aplice din nou. Pentru a proteja gelul de praf sau pentru a împiedica contactul cu animalele de companie, poți utiliza o stație de intoxicare.

Insecticide lichide

Un alt tip de insecticid eficient împotriva gândacilor este insecticidul lichid. Poți opta pentru un insecticid cu efect larvicid sau rezidual. Cel rezidual funcționează prin contact si va preveni reapariția gândacilor pentru o perioadămai lungă de timp. Insecticidele larvicide, spre deosebire de alte produse care elimină doar insectele adulte, inhibă și dezvoltarea nimfelor. Dacă zonele în care gândacii se ascund nu îți permit să folosești insecticide lichide (de exemplu în zona instalațiilor electrice), poți alege insecticide pulbere.

Insecticide aersol

Acest tip de insecticid se recomandă a fi folosit în combinație cu cel aplicat prin pulverizare. Insecticidele aerosol vor scoate din ascunzătoare gândacii și îi vor face să intre în contact cu insecticidul aplicat pe suprafețe.

Monitorizare tratament

Monitorizarea este importantă și după aplicarea tratamentelor, nu doar pentru a stabili nivelul de infestare. Prin utilizarea capcanelor adezive după aplicarea insecticidelor poți evalua dacă tratamentul a eliminat problema sau trebuie aplicat din nou.

 De ce să elimini cât mai repede gândacii?

Pe lângă faptul că aceștia reprezintă un risc pentru sănătatea ta și a familiei tale prin bacteriile pe care le poate transporta, pot provoca și daune materiale precum distrugerea țesăturilor, a cărților sau a obiectelor de mobilier. Deși sunt dificil de combătut, printr-o strategie bine definită și prin aplicarea corectă a insecticidelor împotriva gândacilor de bucătărie, eliminarea acestora nu este imposibilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.